Mentale beweging of fysieke beweging?

Tijdens een vergadering zitten we vaak automatisch op vaste plekken. Uit gewoonte pak je steeds dezelfde stoel. Dat is logisch en menselijk. Toch is het soms zinnig van plek te wisselen, bijvoorbeeld als het gesprek vastloopt. Hoe zit dat?

Stoelendans

Plek en positie zijn belangrijk in teams. Letterlijk, om erbij te horen en gehoord te worden. En ook figuurlijk in de vorm van meningen die onderling overeen kunnen komen, maar natuurlijk ook kunnen verschillen. Vooral bij meningsverschil wordt plek ineens iets dat je op elkaar bevecht. Jouw mening of de mijne, welke krijgt plek en welke niet? Daar kun je als team flink in vastdraaien. Wat dan te doen?

Natuurlijk heb je dan wat uit te praten. Wat daarbij helpt is om dan regelmatig allemaal van plek te wisselen. Van stoel te ruilen met degene die een andere mening heeft. Dat verhoogt onbewust  ieders inlevingsvermogen en het relativeert alle ingenomen posities. Je komt net iets minder vast in je eigen standpunt te zitten. En krijgt meer feeling voor de positie van de ander. Zo kom je er samen gemakkelijker uit.

Ook voor brainstorms werkt het om van plek te wisselen. Een nieuw perspectief kan leiden tot nieuwe ideeën.

Waarom is de plek belangrijk?

Ons brein werkt context gebonden. En koppelt wat je leert en bespreekt onder andere aan een plek. Daarnaast hebben we spiegelneuronen die zorgen dat we ons in anderen kunnen inleven. Door letterlijk op de plek van die ander te gaan zitten activeer je onder andere dat inlevingsvermogen en vergroot je je eigen vermogen om andere dingen te bedenken.

Kleine disruptie in je team?

Probeer het eens. Stel bij een moeilijk gesprek voor om halverwege van stoel te wisselen. Of neem een andere stoel bij de volgende vergadering en geniet van de kleine disruptie die dat soms in een team geeft. Je zult merken dat het invloed heeft. En als je allemaal je vaste plek opgeeft worden gesprekken vaak lichtvoetiger, minder saai en overbrug je makkelijker verschillen.

Ook slimmer samenwerken?

Dat komt goed uit. Op donderdag 14 februari organiseren wij het Kickstart Event: Maak het Verschil! Een eerste stap naar Slimmer Samenwerken. Met meer wijsheid, plezier en gemak. We geven jou een basis mee die zo basaal en eenvoudig is, dat je er vanuit iedere rol direct mee aan de slag kunt om een team in beweging te krijgen.

Meer informatie over het Kickstart Event vind je hier.

In onze vorige inspiratie update hadden we het over ‘Twee zussen en een sinaasappel’. Benieuwd naar andere facetten om beweging in jouw team te creëren? Meld je aan voor onze inspiratie update.