Twee zussen en een sinaasappel

Samenwerken is het verbinden van belangen. Maar hoe komt het toch dat dat niet altijd goed gaat? In deze inspiratie update willen we dit uitleggen met een klein sprookje.

Er was eens…

Er waren eens twee zussen die tegenover elkaar woonden aan de rand van de stad. Ze hadden het goed samen. Maar op een dag viel er een sinaasappel van een langsrijdende fruitkar. Ze zagen allebei tegelijk de sinaasappel vallen en wilden hem graag hebben. En dat werd me toch een ruzie! Omdat ze beiden niet wilden toegeven sneden ze uiteindelijk boos de sinaasappel doormidden. Kwaad gingen ze, ieder met een halve sinaasappel, naar huis.

De dag erna vond de vuilnisman in het vuilnis van de ene zus de schil van een halve sinaasappel. In de andere vuilnisbak vond hij het vruchtvlees van een halve sinaasappel. Hij vroeg zich af: “Wat is hier gebeurd?”. Nou dat zit zo. De ene zus had een zieke man en wilde graag het vruchtvlees aan hem geven. De andere zus had een geit die dol was op de schil. Iedereen snapt meteen dat de uitkomst beter had kunnen zijn als ze de sinaasappel anders hadden verdeeld. Maar ging er nou mis dat ze daar niet op uitkwamen?

“Ik wil de Sinaasappel!“. “Nee ik!“

Standpunten leiden tot strijd. Belangen tot samenwerken.

De zussen namen ieder een standpunt in. En draaiden toen vast. Als ze eerst hun belangen inzichtelijk hadden gemaakt hadden ze een win/win oplossing gevonden. Herken je dit?

Een gesprek vanuit een standpunt leidt vaak tot gedoe en zelden tot de beste gezamenlijke oplossing. Dat heeft twee belangrijke redenen:

  • Zodra je een standpunt hebt sta je minder open voor mogelijke andere oplossingen
  • Zodra je een standpunt hebt vergeet je het achterliggende belang te communiceren

En als je dat allebei doet dan draai je al snel vast in ‘ja-maar-pingpong’.

Daar kun je uitkomen door elkaar te vragen naar het achterliggende belang. Een paar keer ‘waarom is dat voor jou belangrijk?’. Je leert van elkaar waarom je iets wilt en wat je wilt bereiken. En vanuit dat begrip en inzicht kun je met elkaar meedenken. En vaker dan je zou verwachten blijken er dan slimme oplossingen te zijn die voor iedereen werken. Je krijgt bovendien meer verbinding en vertrouwen in elkaar; onmisbare factoren voor een goede samenwerking!

Omdat je meer begrip hebt voor elkaar, gun je elkaar meer. Een betere oplossing en meer teamspirit. Dat scheelt!

Ook slimmer samenwerken?

Dat komt goed uit. Op donderdag 14 februari organiseren wij het Kickstart Event: Maak het Verschil! Een eerste stap naar Slimmer Samenwerken. Met meer wijsheid, plezier en gemak. We geven jou een basis mee die zo basaal en eenvoudig is, dat je er vanuit iedere rol direct mee aan de slag kunt om een team in beweging te krijgen.

Meer informatie over het Kickstart Event vind je hier.

In onze vorige inspiratie update hadden we het over ‘Het verschil tussen zorgen en kritische zorgen’. Benieuwd naar andere facetten om beweging in jouw team te creëren? Meld je aan voor onze inspiratie update.