Bruisend samenwerken – hoe doe je dat?

Bruisend samenwerken voorbij het gedoe. Lekker samenwerken de wereld inbrengen met meer wijsheid, plezier en gemak. Daar is waar wij als Youfacilitate voor staan. Maar hoe gaat dat nou eigenlijk binnen onze eigen samenwerking, als ondernemers? Op de dag van de Ondernemer een mooi moment om hier eens bij stil te staan.

Onze waarden staan voorop

De drie waarden die voor ons heilig zijn – veiligheid, vertrouwen en vrijheid – zijn de basis waar het bruisend samenwerken start. Vanuit die basis schieten de bubbels als het ware in een glas champagne omhoog!

Net zoals het sabreren van een champagnefles niet altijd vlekkeloos verloopt, zo mogen er ook bij ons fouten gemaakt worden. Dat vind ik soms moeilijker dan Pepijn. Toen wij een paar weken geleden ons Kickstart Event lanceerden, hadden we maar 17 deelnemers. Hier word ik enorm nerveus van, kan daar slapeloze nachten van hebben. Pepijn haalt dan vervolgens zijn schouders op en zegt: “Fantastisch toch dat die mensen zich hebben aangemeld. We doen het met de mensen die er zijn.” Dat relaxte van hem relativeert enorm. Uiteindelijk hadden we 60 deelnemers en was het een magische middag.

Ondernemer zijn met duiveltjes op de schouder

Van nature ben ik een enorm positief ingesteld persoon. Maar sinds ik ondernemer ben ‘hoor’ ik gewoon die ‘zorgen-belletjes’ continue in mijn oor poppen. Het duiveltje op mijn schouder schreeuwt dan hevig gebarend van alles in mijn oor. En dan…denk ik aan Pepijn. Dat is het mooie van samenwerken, je hebt iemand anders om de boel voor je te relativeren, ook op afstand. Ik zie hem dan in gedachten zitten, achterover leunend in zijn stoel. Hij haalt zijn schouders op en vraagt: “Zo heb je lekker gehuild?’. En dan moet ik glimlachen. Je gaat niet dood Maaike, het doet alleen een beetje pijn.

“It’s no tattoo, just a scratch”

Samenwerken betekent elkaar aanvullen op competenties

Bruisend samenwerken gaat over elkaar aanvullen. Want we zijn beide compleet anders. Waar Pepijn een enorme vrije geest heeft, het liefst midden in de nacht werkt ben ik onwijs huisje, boompje, beestje. En toch maakt het totaal niet uit. We respecteren elkaar levenswijze volledig. Het bruist juist omdat we zo anders zijn.

Zo is Pepijn subliem op de inhoud, maar kan hij ook erg chaotisch zijn en zaken uitstellen. Ik ben daarentegen dol op structuur, overzicht en afspraak is afspraak. Ik zet liever de punten op de ‘i’, in plaats van diep in de inhoud te zitten. Soms kan ik mij ergeren als een deadline niet gehaald wordt en ga ik zitten mokken. Ik weet nu wel dat dat niets oplost en dat ik dan tegen Pepijn zeg ‘Kom we gaan nu even samen zitten’. Dan pakken we de focus weer terug en weten we weer waar we staan en aan toe zijn.

Of als we samen heel veel creatieve ideeën hebben en het dreigt een chaos te worden. Dan houden we een brainstorm-uurtje tussendoor waar we alles mogen zeggen. Heerlijk! Een waterval, met hoge energie. Daarna geven we het een weekje rust. Het kan dan indalen en zetten we het de week erna even op een rijtje. Uiteraard met het ‘Gestreepte Sok’ principe. Dan maken we een besluit.

Vier je successen, hang de slingers op

Een nieuwe onderneming neerzetten gaat over voor mij over doen, reflecteren en blijven schaven. En voor mijn gevoel is het heel veel vallen en opstaan. Ik hoorde laatste iemand zeggen: “je persoonlijke groei moet steiler zijn dan die van je onderneming”. Dat kan ik zeker beamen. En daarom vieren we niet alleen onze successen, maar ook onze pogingen. Want bruisend samenwerken gaat over samen je slingers ophangen, ook als het even tegenzit. Dus zo af en toe trekken we een fles bubbels open.

Celebrate life! Celebrate ons geworstel. Want stiekem vinden we het beiden super leuk!