Het verschil tussen zorgen en kritische zorgen

Teams met een plan gaan soms toch niet op weg. Een belangrijke reden hiervoor is dat er nog zorgen zijn waardoor je niet op weg durft. En lastig is dan dat achter iedere zorg weer nieuwe zorgen kunnen opduiken. En zo blijf je maar praten over het plan, in plaats van de trossen los te gooien. Hoe los je dit nou op?

Zorgen uiten en weer door, hoe?

Hoe voorkom je dat iedere vergadering een waslijst aan zorgen oplevert die de planning van het project in gevaar brengt? Hoe breng je een team weer in beweging na zo’n sessie zorgen uiten?

Het onderscheid maken tussen gewone zorgen en kritische zorgen helpt je verder. Gewone zorgen zijn de zorgen die je vast wel weet op te lossen. Kritische zorgen zijn zo groot of belangrijk dat je het er van tevoren nog over moet hebben. Filter je lijst met zorgen in gewone en kritische zorgen en je zult zien dat 90% van de zorgen ‘gewone zorgen’ zijn.

Spreek hierna met het team af dat je de gewone zorgen niet meer apart bespreekt, maar meeneemt in de uitvoering van het plan. Ze zijn dus niet weg, maar hebben een plek. Dat zorgt voor vertrouwen binnen het team en iedereen voelt zich gehoord. En je kunt op weg!

Voor de kritische zorgen geldt dat je deze wel kort bespreekt. En streef er dan niet naar om complete oplossingen te bedenken voor iedere kritische zorg. Maar zoek juist naar één eenvoudige afspraak hoe je met de zorgelijke situatie om gaat als deze zich voordoet. Met zo’n afspraak kun je op pad!

Wat je hiermee eigenlijk doet is het vertrouwen binnen het team vergroten dat je met moeilijke situaties om kunt gaan. Dat je naar bevind van zaken zult en kunt handelen als er later iets mis gaat.

Zo krijg je samen goede zin en LEF en durf je weer op pad te gaan. Heerlijk!

Ook slimmer samenwerken?

Dat komt goed uit. Aanstaande vrijdag op 9 november organiseren wij het Kickstart Event: Maak het Verschil! Een eerste stap naar Slimmer Samenwerken. Met meer wijsheid, plezier en gemak. We geven jou een basis mee die zo basaal en eenvoudig is, dat je er vanuit iedere rol direct mee aan de slag kunt om een team in beweging te krijgen.

Meer informatie over het Kickstart Event vind je hier. Wees er snel bij, want er zijn nog maar een handvol kaarten beschikbaar!

In onze vorige inspiratie update hadden we het over ‘Perfectie is de vijand van het goede’. Benieuwd naar andere facetten om beweging in jouw team te creëren? Meld je aan voor onze inspiratie update.