Perfectie is de vijand van het goede

Voltaire schreef in 1772: ‘Perfectie is de vijand van het goede’. En nu we toch op de literaire tour zijn, Shakespeare schreef: ‘Were it not sinful then, striving to mend, to mar the subject that before was well?’. Een paar honderd jaar later, in 2018 is het nog steeds zo. En dan vooral bij het maken van plannen. Hoe kan perfectie ons tegenwerken?

Perfectie de vijand van het plan

Vaak als je plannen maakt probeer je je plan zo compleet mogelijk te maken. Die perfectie wordt op een gegeven moment de vijand van het plan zelf. In het steeds weer moeten oplossen van steeds kleinere details gaat je plezier en energie verloren.

Sterker nog, streven naar perfectie kan verlammend werken en meer problemen oproepen dan het oplost. Het perfecte plan of de perfecte begroting bestaat gewoonweg niet. Dit nastreven kan leiden tot onleesbare plannen of plannen die nooit afkomen. Met als gevolg? Je team is ontmoedigd en wil er geen energie meer in steken. Kortom, je team staat stil en is niet meer in beweging te krijgen.

Ga gewoon aan de slag

Perfecte plannen bestaan niet. We kunnen wel net zolang doorgaan totdat we die perfectie bereikt hebben. Maar dan? Strik om het plan en in de kast zetten? Oeh, mooi plan zeg, maar nu? Zorg ervoor dat het plan voor ongeveer 80% af is. Dan ga je van start en werk je aan de rest terwijl je al op weg bent. Eigenlijk de broodjes smeren in de auto terwijl je al op weg bent naar de vakantiebestemming. Dan zit de sfeer er meteen in en blijf je tenminste in beweging!

Moet je dan volledig zonder plan lukraak beginnen? Hoewel gewoon beginnen met een idee zonder goed voor je uit te kijken aantrekkelijk kan zijn, het straalt daadkracht uit bijvoorbeeld, is het niet aan te raden. Want het kan ook leiden tot een opstapeling van activiteiten, waar steeds het wiel opnieuw wordt uitgevonden en we toch weer vastlopen in allerlei taken. Daarom dus die 80%. Een kop en een staart, goed nagedacht over waar we naartoe gaan, maar… zonder het verzanden in perfectie.

Gooi los dus die trossen en ga van start met je nieuwe plan voordat het helemaal af is!

Ook slimmer samenwerken?

Dat komt goed uit. Op 9 november organiseren wij het Kickstart Event: Maak het Verschil! Een eerste stap naar Slimmer Samenwerken. Met meer wijsheid, plezier en gemak. We geven jou een basis mee die zo basaal en eenvoudig is, dat je er vanuit iedere rol direct mee aan de slag kunt.
Meer informatie over het Kickstart Event vind je hier.

In onze vorige inspiratie update hadden we het over de deactiverende ‘Wat heb je nodig? ’ vraag. Benieuwd naar andere facetten om beweging in jouw team te creëren? Meld je aan voor onze inspiratie update.