In ieder geval niet met de ‘Wat heb je nodig?’-vraag

Je droomteam is een team waar daadkracht wordt getoond, er een pro-actieve houding is en iedereen zelfstandig aan de slag kan. Je zou denken dat in een tijd van efficiënter werken en de klant beter bedienen dit soort teams veel vaker voorkomen. Niets is helaas minder waar. Het gaat niet vanzelf. Er zijn meerdere facetten nodig om een team in beweging te krijgen.

Je werkt je als projectleider te pletter

Projectleiders of leidinggevenden willen vaak graag dat mensen in hun team goed aan de slag gaan. Zelf verantwoordelijkheid nemen en zelfstandig hun werk doen. Dat werkt lekker. Helaas is het vaak de leider zelf die onbedoeld dit proces verstoort.

Bijvoorbeeld door – als iedereen lekker aan het werk is –tussendoor te vragen ‘Wat zijn jullie ideeën?’. Dat mensen dan even stoppen om iets te nieuws te bedenken is niet zo erg. Wat vaak daarna gebeurt wel. Voor je het weet levert iedereen zijn ideeën bij de leider in, om daarna te gaan wachten tot die er iets mee doet. De leider werkt zich ineens te pletter en de rest wacht af. Vaak denken ze ook nog negatief over de leider, want die doet er zo lang over om terug te komen op een goede idee.

De vraag ‘Wat heb je nodig?’ werkt ook zo. Supergoed bedoeld natuurlijk, die vraag, want als leider wil je steun geven. Maar het effect is vaak dat teamleden achterover gaan leunen en een verlanglijstje maken. En dan wachten tot de leider het lijstje vervult. De leider heeft zichzelf ongewild tot Super Sint benoemd.

In het algemeen is de kans groot dat mensen in de wachtstand gaan als je ze uitnodigt om iets bij jou in te leveren. Terwijl in veel gevallen die mensen best zelf hadden kunnen regelen wat ze nodig hadden. En zo zelf meteen met hun idee aan de slag hadden kunnen gaan. Is dat niet zonde?

Maar wat dan wel?

  • Tip 1: Vervang de vraag ‘Wat heb je nodig’? door een tekst als: ‘Lekker aan de slag en als je ergens vastloopt help ik je graag’.
  • Tip 2: MENSEN DIE LEKKER AAN DE SLAG ZIJN NIET STOREN! DOE GEWOON NIKS!

Ook slimmer samenwerken?

Dat komt goed uit. Op 9 november organiseren wij het KickStart Event: Maak het Verschil! Een eerste stap naar Slimmer Samenwerken. We geven jou een basis mee die zo basaal en eenvoudig is, dat je er direct mee aan de slag kunt.

Meer informatie over het Kickstart Event vind je hier.

En ben je benieuwd naar nog 4 andere facetten om beweging in jouw team te creëren? Meld je aan voor onze inspiratie update.