Je hebt kennis over hoe je een sessie zo goed mogelijk leidt. Je kent methodieken over hoe je de wijsheid in een team aanboort. Hoe je, in plaats van rechtstreeks naar de oplossing gaat, het vraagstuk eerst verkent en verdiept. Hoe bizar is het dan dat, zodra er tijdsdruk is, je de klok hoort tikken, de stress toeslaat, je al deze kennis overboord gooit!

Het gevolg van werken onder druk is dat iedereen alles wat hij nog wil vertellen, gehaast inbrengt. Alle informatie stapelt zich op. De grote lijn lijkt er niet meer uit te halen: het wordt een enorme chaos. Dit vergroot juist het gevoel van gehaastheid.
Een kenmerk daarvan is dat iedereen zich met het proces bemoeit en gehaast interventies doet om de lijn te ontdekken of te bedenken wat de volgende stap is.
En zo belandt het onderwerp in het moeras.

Hoe tegenstrijdig het ook lijkt: hoe korter een sessie duurt, of hoe meer tijdsdruk er is, des te belangrijker is het om even stil te staan.

Op zo’n moment is het een verademing als jij, zeker als je voor het proces verantwoordelijk bent, aangeeft: “Jongens, we staan onder druk. We hebben maar weinig tijd om dit resultaat te bereiken, dus laten we eerst even stilstaan bij hóe we het gaan doen en dan pas aan de slag gaan”. Dat biedt een team enorme voordelen.

Ten eerste voelt iedereen dat het belangrijk is om de rust te bewaren en te voorkomen dat iedereen vanuit overdrive meer dingen gaat bedenken dan je kunt afmaken. Juist het bewaren van de rust maakt dat je veel beter, stap voor stap, dingen afmaakt.

Het tweede voordeel van even stilstaan is dat iedereen beseft dat het zorgvuldigheid, aandacht en rust vergt om de klus in korte tijd te klaren. Dat maakt dat iedereen een veel hoger bewustzijn ontwikkelt op wat zijn bijdrage moet zijn. Hierdoor slikken mensen sneller, noem het maar even, hun eerste reactie in. Ze denken sneller, vanuit dat tijdsbesef: “Helpt dit nu echt?”of “Is dit nu echt nodig?” Dat neemt alvast veel overbodige ruis weg.

Dus juist als er tijdsdruk is, is stilstand noodzakelijk.
Je benoemt dat er tijdsdruk is. Je geeft aandacht aan het proces en maakt gebruik van methodes om het proces in goede banen te leiden.
Zo is het zelfs onder tijdsdruk mogelijk om tot hele goede resultaten te komen.
Je zou het er bijna om doen!

Wil je ook leren welke tools je kunt inzetten om, zelfs onder tijdsdruk, een vraagstuk tot een goed einde te leiden? Of ken jij iemand die je dit wilt aanraden?

Dat komt goed uit! Op vrijdag 14 juni organiseren wij het Kickstart Event: Maak het verschil! Een eerste stap naar korter en beter vergaderen en slimmere plannen maken!
Klik hier voor meer informatie.