Besluiten met plezier – en een plan waar iedereen blij van wordt

Als je met een hele grote groep samen aan iets werkt gaat er heel veel tijd verloren aan het zoeken naar één universele boodschap, één boodschap en één visie. We vinden het belangrijk dat iedereen het er precies over eens is. Maar hou je dan wel een mooi plan over waar iedereen plezier in heeft?

Ik werk veel met teams die een plan maken. Het team begint enorm enthousiast, mooie ideeën worden ingebracht en daarna wordt er een spel gespeeld om tot het gezamenlijke plan te komen. Uiteraard sneuvelen er in dit proces heel wat ideeën en dat is natuurlijk prima, maar vaak hou je dan een slap aftreksel over van dat proces. Een plan waar niemand echt op tegen is, maar worden we er blij van?

Net zoals er een groot verschil is tussen leven en niet dood zijn, is een groot verschil tussen plannen waar je zin in hebt of waar je niet tegen bent. Heb je dan voor het best mogelijke plan gekozen? Ik denk van niet. Maar hoe kun je de kwaliteit van een plan dan wel verbeteren?

Je kunt de kwaliteit van plannen verbeteren door expliciet te vragen hoe iedereen er persoonlijk instaat. “Waar hebben we zin in?”, “Waar worden we blij van?”. Doe dit in plaats van te vragen wat er verstandig of nodig is. Het verschil tussen die twee vragen maakt een jaar later het verschil tussen een plan dat is verzand en een plan waar iedereen lekker mee aan de slag is gegaan. Met plezier!

Probeer het eens: besluiten op energie in plaats van op consensus!

Ook besluiten met plezier en beter samenwerken?

Dat komt goed uit. Op 14 februari organiseren wij het Kickstart Event: Maak het Verschil! Een eerste stap naar Slimmer Samenwerken. Met meer wijsheid, plezier en gemak. We geven jou een basis mee die zo basaal en eenvoudig is, dat je er vanuit iedere rol direct mee aan de slag kunt.

Meer informatie over het Kickstart Event vind je hier.

Benieuwd naar andere facetten om beter samen te werken? Meld je aan voor onze inspiratie update.