Wat nou als je veel overlegt in Skype? Met een internationaal gezelschap dat het geluid vaak op mute heeft staan of met iets anders bezig is? Hoe kun je die mensen dan bij het overleg betrekken? En benut je ieders kracht ten volle? Met deze interessante vraag ging ik aan de slag in onze inspiratie update.
Ja, het werkt ook in Skype
Het simpele antwoord is dat het ‘Gestreepte Sok principe’ ook in Skype calls of een webinar werkt. Maar er valt meer over te zeggen. De deelnemer met deze vraag, vroeg zich namelijk terecht af hoe je kunt controleren of iemand daadwerkelijk deelneemt aan een vergadering. Dat kun je niet controleren en dat moet je ook niet willen. Mijn hele gedachtengoed is gebaseerd op dat je mensen niet probeert te controleren, dwingen of beheersen.
Maar ik heb een lange zoektocht gemaakt naar een methode van werken waarin mensen veel ruimte en vrijheid ervaren. En op zo’n manier dat ze vanuit zichzelf het goede zullen doen. Dat ze bijvoorbeeld vanuit ruimte en vrijheid hun eigen gedachten melden, of écht verantwoordelijkheid nemen voor dingen. En het is juist die ruimte en die vrijheid waar heel veel weldaad in zit, die maakt ook dat je makkelijker samenwerkt. Dus mijn advies zou meteen zijn: laat de drang om te controleren los.
Hoe kan ik mensen dan toch stimuleren iets meer op die manier gaan werken?
Als ik met een groep werk, dan vertel ik er vaak een verhaal bij en begin met een vraag. En de vraag is: als je allerlei kleuren bij elkaar gooit en je roert, wat krijg je dan meestal? Bijna altijd is er wel iemand in de groep die dan roept: Bruin. En dat bevestig ik dan. Dan krijg je vaak een grauwbruin. En dat is een beetje wat er in menselijke communicatie ook gebeurt. Wij zijn zo gebakken dat we geneigd zijn om op elkaar te reageren en dat we bij elkaar bevestiging zoeken. En als je op die manier een gesprek hebt en meteen alle kleuren probeert tot consensus te smeden of tot één verhaal, dan hou je bijna altijd iets over waar de echte kleur van af is en… waar de flair vanaf is. Geen wonder dat je in zo’n gesprek afhaakt.
Het Gestreepte Sok principe, het streepjesprincipe, is een manier om eerst alle kleur eruit te halen, alle rijkdom van perspectieven, alle gedachten zonder je druk te maken over of je het met elkaar eens bent of niet. Het helpt erg als je eerst even je eigen gedachten opschrijft. Want als je dat niet doet, dan gaan we toch ongemerkt ons eigen verhaal aanpassen en een eigen kleur geven aan wat er al gezegd is. Vaak lukt het dan wel.
Mochten er dan toch mensen in een Skype-call of webinar zijn die dit niet doen, laat ze. Want de mensen die het wel doen, die zullen ervaren dat het prettig werkt. Daarmee heb je de kans dat het vanzelf, naarmate je vaker Skype-calls hebt, het nieuwe patroon wordt in een groep.
Wat doe je dan met die mute-knop?
Als er altijd een paar mensen aan het woord zijn, een de rest de mute-knop aan heeft, hoeft dit niet persé slecht te zijn. Ik vind het zelfs wel positief. Er is namelijk een soort gouden grens voor het hebben van een goed gesprek en die zit zo’n beetje op 5 á 6 mensen. In online varianten neig ik zelf naar minder: 4 á 5. Dus een gesprek organiseren tussen een paar mensen en dat de rest luistert, dat is eigenlijk een prima idee! ‘Streepjes’ van meer dan zes mensen duurt te lang en wordt saaien voegt vaak nauwelijks nieuw perspectief toe.
Ook Skypen met plezier en beter samenwerken?
Dat komt goed uit. Wij organiseren een aantal keer per jaar het Kickstart Event: Maak het Verschil! Een eerste stap naar Slimmer Samenwerken. Met meer wijsheid, plezier en gemak. We geven jou een basis mee die zo basaal en eenvoudig is, dat je er vanuit iedere rol direct mee aan de slag kunt.
Meer informatie over het Kickstart Event vind je hier.
Benieuwd naar andere facetten om beter samen te werken? Meld je aan voor onze inspiratie update.