De Gouden grens is zes

In een vergadering of in een gesprek geldt een gouden grens. Die grens is zes. Minder dan zes is prima, precies zes gaat nog net, maar boven de zes wordt het moeilijk. Maar zes wat?

Kom er niet bovenuit

Mensen! Die grens is dus zes mensen. Tot zes mensen is het makkelijk om samen een goed gesprek te hebben. Dat gaat min of meer vanzelf. Met meer dan zes mensen wordt het snel moeilijker. Veel teams bestaan uit pakweg 15 mensen. Als je samen vergadert en iedereen praat mee dan gaat het vaak dus niet zo goed.

Waarom niet?

Als je iedereen aan het woord wil laten kost dat veel tijd en is er veel herhaling. Het gesprek wordt traag en saai. Het is moeilijker centraal de aandacht vast te houden. Je krijgt deelgesprekken en afhakers. Met meer mensen is er meer herhaling van zetten en het is moeilijker de hooflijn vast te houden. Bij een grotere groep krijg je bovendien het effect dat ieder afzonderlijk individu zich niet voldoende mandaat voelt om verantwoordelijkheid te nemen voor de kwaliteit van het gesprek.

Zo maak je samen een beroerd gesprek en voelt iedereen afzonderlijk zich onmachtig om dat te veranderen.

“Maar we zijn nou eenmaal met meer dan zes. Wat nu?”

Ook in grotere groepen is het verstandig om maximaal zes mensen (en vier of vijf is zelfs beter) in een gesprek te organiseren. Twee eenvoudige manieren hiervoor zijn:

  1. Domweg de groep opknippen in subgroepen.
  2. Of als je echt graag wilt dat iedereen meedoet: vijf à zes mensen in de groep aanwijzen die samen het gesprek voeren. De rest luistert. De sprekers nemen samen wel alle relevante informatie mee in hun gesprek. Vaak ervaren de luisteraars het als prettig om alleen te hoeven luisteren.

Ook slimmer samenwerken?

Dat komt goed uit. Op donderdag 14 februari organiseren wij het Kickstart Event: Maak het Verschil! Een eerste stap naar Slimmer Samenwerken. Met meer wijsheid, plezier en gemak. We geven jou een basis mee die zo basaal en eenvoudig is, dat je er vanuit iedere rol direct mee aan de slag kunt om een team in beweging te krijgen.

Meer informatie over het Kickstart Event vind je hier.

In onze vorige inspiratie update hadden we het over ‘Mentale beweging of fysieke beweging?’. Benieuwd naar andere facetten om beweging in jouw team te creëren? Meld je aan voor onze inspiratie update.