Het plan is al bedacht, de directie is akkoord en nou wil je dat iedereen in de organisatie meegaat in dat plan. Hier alvast een kleine truc hoe je mensen makkelijker meekrijgt.

Deze truc gaat over hoe je de fase van het laten inzinken van een plan zo kort mogelijk houdt. Je ziet vaak dat als een plan wordt neergelegd, mensen gaan praten over wat ze van het plan vinden. In die fase kun je heel erg lang blijven hangen. Vervolgens zijn ze van mening dat details nog ontbreken en die worden dan toegevoegd en toegevoegd en toegevoegd. Daar kun je eindeloos mee doorgaan. Als het tegenzit werk je aan een plan dat nooit af is. Want achter ieder detail schuilen nieuwe details.

Niet wat vind je ervan, maar wat kun je ermee!
Een eenvoudigere manier om veel sneller aan de slag te gaan met het plan is niet aan mensen te vragen: “Wat vind je ervan?” maar aan ze te vragen: “Wat kún je ermee?” Na een eerste ronde waarin je dit ophaalt, breng je in kaart wat waardevol is aan het plan (wat het ze zou kunnen bieden of leveren) en welke zorgen mensen erover hebben. Al deze waarden schrijf je in een lijstje en hetzelfde doe je met de zorgen.

Vervolgens kijk je met z’n allen naar die waarden en bevestig je aan de groep: “ Nou, we hebben heel wat te winnen als we dit op de goede manier gaan doen”.Aansluitend kijk je naar de zorgen. Deze zorgen ga je niet oplossen, maar je stelt de vraag: “Zitten er in dit lijstje kritische zorgen?”. Kritische zorgen zijn zorgen die zo groot zijn dat we niet op weg kunnen zonder dat we deze echt heel goed besproken hebben. Ter verduidelijking: Een gewone zorg is iets waarvan je weet: oh ja, dat kan gebeuren. Dat kan een vervelend gevolg hebben. Ik maak me er zorgen over, maar het zijn zaken die je mee kunt nemen in de uitvoering van het plan.

Instappen
Vaak zie je dat als je de vraag stelt of er kritische zorgen zijn, dat die er niet of nauwelijks zijn.  De vervolgvraag die je dan aan de hele groep stelt:  “Met alle waarden en zorgen die we nu benoemd hebben in dit plan, wetende dat we met die zorgen rekening houden: wie zegt er dan nu: “Ik kan hier mee gaan werken”? Wie stapt er in?” Heel vaak zie je dan dat, zonder dat het expliciet gevraagd is, er iemand naar voren stapt en daarmee aangeeft: Ik stap in! En vaak volgt de rest.

Die fysieke beweging is vaak een markeringspunt waarop mensen zeggen: Ok, we gaan ermee werken.” Dat wil niet zeggen dat alles meteen gaat lukken. Ook niet dat het allemaal in één keer helemaal volgens het plan gaat. Het betekent wel dat je de fase van praten over het plan hebt afgesloten en de fase van werken mèt het plan bent begonnen.

Samengevat:
Stap 1: Niet vragen: “Wat vind je ervan?” maar vragen: “Wat kun je ermee?”
Stap 2:  Na een eerste ronde reacties, waarden en zorgen in kaart brengen.
Stap 3: Bij de zorgen checken of het kritische zorgen of gewone zorgen zijn.
Stap 4: Vragen: Wie kan er nu mee gaan werken?
Het instappen volgt.

Probeer het zeker eens uit. Je zult zien wat het doet. Veel plezier en succes met het oefenen alvast.

Wil je nog veel meer van dit soort praktische tips en trucs om een team en een organisatie mee te krijgen in een grote verandering? Youfacilitate organiseert een masterclass: Mensen Mee in Verandering. Deze masterclass gaat over grote veranderingen die je als organisatie gaat doormaken of misschien al doormaakt. Denk bijvoorbeeld aan een reorganisatie, een fusie of nieuwe manier van werken zoals zelfsturing, lean of agile. Het plan is al bedacht, de directie is akkoord en nou wil je dat iedereen in de organisatie meegaat in dat plan.

In de masterclass gaan we je allemaal dingen leren die je daarbij helpen en waar je als leidinggevende, HR, OR en directie wat aan hebt. Ook als teamleider, als je van bovenaf de plannen krijgt en onderop je eigen team daarin mee moet zien te krijgen.

Kijk op onze site voor meer informatie, de beschikbare data en voor aanmelding.